Edellisessä postauksessa kerroimme ruisleivän tien pellosta pöytään. Perinneruokakurssin aikana leivoimme myös muita kainuulaisia perinneherkkuja. Ensimmäisenä päivänä teimme ohrarieskoja, juuren valmiiksi seuraavan päivän ruisleipiä varten sekä paistetusta kuhasta, pottuvoista, porkkanaraasteesta ja marjasopasta koostuvan aterian. Kaikki aterian ainekset olivat peräisin Kainuusta.
Kurssin tavoitteina oli perinteisten työtapojen oppiminen ja taltioiminen, kainuulaisen ruoka- ja tapakulttuurin tunteminen ja arvostaminen osana kansainvälisyyttä, perinteen siirtyminen sukupolvelta toiselle tekemisen kautta ja yhteisöllisyyden lisääminen.
Perinteinen ohrarieska
2dl kylmää vettä
4-5dl ohrajauhoja
1tl suolaa
Sekoita ainekset nopeasti taikinaksi ja taputtele jauhotuin käsin tai kauli ohuiksi rieskoiksi. Pistele rieskoihin reikiä haarukalla ja paista kuumassa leivinuunissa n. 10-15min noin 200 asteessa.
Paistettua kuhaa, pottuvoita, porkkanaraastetta ja tuoretta rieskaa.
Pottuvoi
2kg perunoita
150g voita
2dl täysmaitoa
2tl suolaa
Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Kaada keitinvesi pois, lisää voi kuumille perunoille ja anna sulaa hetki kannen alla. Lisää suola, muusaa perunat ja tee maidolla muusista notkeaa oman maun mukaan.
Päivän lopuksi teimme seuraavan päivän porkkanateoksiin valmiiksi täytteen ohrapuurosta ja porkkanasoseesta. Lisäksi perkasimme kukkoon muikkuja ja laitoimme täysjyväohrapuuroa hautumaan uuniin seuraavaksi aamuksi aamusta varten. Päivä päättyi perinneleikkien merkeissä, joista esimerkkinä orrenylimeno.
Mervi Rahko opastaa Tomi Kemppaista oikeaoppiseen muikkujen perkaukseen.
Perinneruokakurssin toisena päivänä alustimme ruisleipätaikinat kohoamaan. Nautimme perinteisen aamusen, johon kuului uunissa yön yli haudutettua täysjyväohrapuuroa, marjasoppaa ja ohrarieskaa.
Päivä jatkui juustoleivän teolla. Maito juustoleipään oli haettu suoraan tilalta. Lypsylämpimään maitoon oli laitettu juustonjuoksutin. Osa meistä kokosi juustomassaa juustoleipälaudalle valumaan.
Videolla juustomassaa kootaan juustoleipälaudalle valumaan.
Kun uunissa oli hyvä hiillos, paistoimme juustoleivät uunin hiilloksen edessä.
Porkkanateokset
Taikina:
3dl ruisjauhoja
2dl hiivaleipäjauhoja
2tl suolaa
2dl kylmää vettä
Täyte:
porkkanasosetta
ohrapuuroa
Voiteluun:
2dl maitoa
100g voita
Tee taikina ja sekoita veteen suola ja jauhot. Jaa taikina osiin ja litistä ne kädellä. Kauli taikinapalat jauhoja apuna käyttäen pyöreiksi taikinakiekoiksi. Levitä täytettä kiekkojen päälle ja rypytä. Paista piirakoita n. 250 asteessa 20-30 minuuttia. Paistamisen jälkeen voitele piirakat rasva-maitoseoksella.
Huom! Ohjeet ovat vapaasti sovellettavissa.
Teosten jälkeen leivottiin ruisleivät, joiden tekeminen oli aloitettu jo edellisenä päivänä valmistamalla ruisleivän juuri (katso edellinen postaus). Päivän päätteeksi leivoimme muikku- ja perunakukkoja ruisleipätaikinasta matkaevääksi kotiin.
Kukot paistumassa uunissa.
Kyllikki Heikkinen pyyhkii perinteisesti pöydältä jauhoja linnunsulalla.
Kuvissa ja videoilla esiintyvät: Tomi Kemppainen, Mervi Rahko, Jani Johansson, Annukka Heikkinen ja Kyllikki Heikkinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti