1. vaihe: Riihenpuinti 22.9.2012, Kiehimänvaara
Rukiit kuivatetaan riihen parsilla lyhteissä muutaman päivän ajan.
Kuivatuksen jälkeen lyhteitä hakattiin seinään, jotta parhaat jyvät saatiin irti.
Jyvien irroituksen jälkeen lyhteet ladottiin lattialle, jossa niitä puitiin varstoilla.
Puinnin jälkeen murskaantuneet oljet talletettiin ja jyvät puhdistettiin viskuumasiinalla. Puhdistetut jyvät toimitettiin Hakasuon myllylle jauhettavaksi.
Puhdistuksen jälkeen jyvät laitettiin kahden kiven väliin ja ne jauhettiin jauhoksi. Jauho koottiin linnunsulalla (kuva seuraavassa leivontapostauksessa) ja pussitettiin.
2. vaihe: Jyvien jauhaminen 8.11.2012, Hakasuon mylly
Myllyn historiasta ja työvaiheista videolla kertoo Kaisa Toivonen.
3. vaihe: Ruisleivän leivonta 25.-26.1.2013, Sahin pirtti, Melalahti
Ruisleivän juuri tehtiin edellisenä päivänä. Leivonnassa käytettiin Hakasuon myllyllä jauhettuja jauhoja.
Taikinan juuren tekemistä leipäpytyssä.
Taikinan juuren sekoittamista hiertimellä. Seuraavana aamuna alustettiin ruisleipätaikinat.
Ruisleivän leipomista. Leipomisen jälkeen leipien annettiin kohota ennen uuniin laittoa. Samasta taikinasta tehtiin myös kukkoja ja porkkanateoksia.
Paistovalmiit ruisleivät odottavat leivinuuniin pääsyään.
Ruisleivän leipomista meille nuorille opettivat Mervi Rahko, Riitta Kemppainen ja Kyllikki Heikkinen.
Uutisen leivän leivonnasta löydät täältä.
Vaiheen 1. kuvissa esiintyvät: Tomi Kemppainen, Jani Johansson, Jaakko Heikkinen ja Anni Niskanen.
Vaiheen 2. videolla esiintyvät: Kaisa Toivonen ja Raimo Korhonen, sekä Ekomuseo-hankkeessa mukana olevat opiskelijat ja oppilaat.
Vaiheen 3. kuvissa esiintyvät: Tomi Kemppainen, Essi Pyykkönen, Perttu Hyvönen, Mari Leinonen, Jani Johansson ja Annukka Heikkinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti